Rawatan Jaundice

Pengalaman Bayi Jaundice | Rawatan Fototerapi Bayi Jaundice di Hospital Swasta (Anak Pertama)

Saya sambung cerita dari post sebelum ini: Pengalaman Bayi Jaundice | Rawatan Fototerapi Bayi Jaundice di Hospital Kerajaan (Anak Pertama) .

Anda nak tau macam mana bayi saya yang kena jaundice menadi semakin lemah tak bermaya, muntah susu warna kuning coklat melalui mulut dan hidung serta disahkan kena jangkitan kuman dalam usus? Teruskan membaca.

Kaki Baby Kena Cucuk Berulang Kali

Setelah keluar dari wad NICU Hospital Sungai Buloh, saya dan baby kena pergi ke Klinik Kesihatan Sungai Buloh untuk buat ujian darah esoknya. Paras bilirubin dalam darah bayi jaundice naik dari 213 umol/L (12 mg/dL) ke 244 umol/L (14 mg/dL).

Balik dari klinik, suami belikan susu kambing segar. Tak tahu lah siapa yang bagi petua suruh bagi baby minum susu kambing fresh untuk hilangkan demam kuning bayi ni.

Saya yang sudah tak larat dan lemah tu hanya pasrah sahaja bila bayi jaundice disuapkan susu kambing dan juga diberi minum air mineral.

Penyakit Demam Kuning Jaundice Pada Bayi

Beberapa jam selepas diberi susu kambing, bayi saya muntah susu sebaik sahaja habis menyusu badan.

Malamnya saya dengar baby tersedak. Bila saya buka lampu rupanya baby muntah susu lagi. Tapi kali ini warnanya kuning kecoklatan dan susu keluar melalui mulut dan hidung.

Sepanjang malam saya berjaga untuk memantau keadaan baby. Syukur dia tidak muntah lagi dan tidur lena.

Penyakit Demam Kuning Jaundice Pada Bayi
Baby jaundice tak bermaya!

Esoknya kami pergi lagi Klinik Kesihatan buat ujian darah. Saya terasa makin lemah dan serabut. Kena ulang alik ke klinik dalam keadaan badan sendiri yang lemah dan sakit.

Bacaan paras bilirubin dalam darah bayi jaundice semakin naik dari 244 umol/L (14 mg/dL) ke 278 umol/L (17 mg/dL). Alamak!

Tetapi nurse hanya suruh datang lagi esok hari untuk ulang ujian darah. Uh! Berapa kali nak cucuk kaki ambil dan ambil darah baby? Lebam-lebam sudah tapak kaki anak saya!

Saya pulak rasa serabut sebab kena naik kereta dengan keadaan perut yang sakit, pedih dan rasa bergoyang-goyang bila tayar kereta terkena batu kerikil dan lubang kecil.

Bayi Jaundice Semakin Lemah (Lethargic)

Saya perasan anak saya menjadi semakin tak bermaya. Asyik tidur memanjang. Tak buka mata. Tak menangis minta susu. Tak aktif langsung!

Bila bagi susu badan dan susu botol pun dia tak nak hisap pun. Macam tak larat sangat. Sedih saya melihatnya.

Kami terus bawa baby ke KPJ Selangor Medical Centre. Baby tak minum susu dari pagi tapi masa menunggu giliran berjumpa doktor tu, dia muntah susu kuning lagi.

Penyakit Demam Kuning Jaundice Pada Bayi
Baby muntah susu warna kuning melalui mulut dan hidung

Baby saya susut berat badan dari 2.47 ke 2.06. Turun berat sebanyak 13% yang sangat tidak normal untuk baby yang seusia dengannya.

Terus bayi yang kena jaundice kena admitted NICU dan perlu jalani rawatan double phototherapy.

Luluh hati saya apabila baby kena cucuk tiub melalui hidung ke perut untuk diberi susu. Bertambah luluh jiwa apabila pam langsung susu tak nak keluar!

Penyakit Demam Kuning Jaundice Pada Bayi
Baby jaundice kena insert tiub kat hidung

Bayi terpaksa diberikan susu formula khas melalui tiub semasa rawatan di NICU. Tetapi saya dimaklumkan bahawa baby masih lagi muntahkan susu yang diberi melalui tiub tu. Anak aku sudah kena jangkitan kuman pada usus!

Penyakit Demam Kuning Jaundice Pada Bayi
Baby Izzah dalam inkubator 11 hari

Bayi Jaundice Masuk NICU Selama 11 Hari

Hospital KPJ Selangor ada kemudahan untuk ibu yang baby masuk NICU menyewa bilik / katil jika nak berdekatan dengan bayi. Tapi suami tida beri saya tidur seorang diri di hospital.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.
Baby Izzah dalam inkubator NICU

Saya terpaksa berpisah dengan bayi jaundice selama 11 hari sepanjang dia berada di NICU KPJ Selangor Medical Centre.

Saya memang rasa sedih tapi rasa syukur pun ada. Sebab masa itu saya memang sudah tak berdayauntuk melalui semua itu. Saya bersyukur baby ada nurse yang jaga dalam NICU. Jadi, saya ada masa untuk pulihkan diri sendiri.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.

Saya hanya dibawa melawat baby sekali sahaja semasa dia dalam NICU. Kemudian, saya hanya pergi lagi ke KPJ untuk ambil baby yang sudah sihat dan dibenarkan keluar.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.

Lubang hidung kiri baby ada kesan luka @ lubang yang besar akibat hakisan tiub pada hidung.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.
Tiub hidung ditukar ke sebelah kanan.

Nasib baik kesan luka itu hilang dan hidung menjadi normal semula selepas sebulan.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Kerajaan Aku rasa kebaikan buat rawatan phototherapy baby kena jaundice di hospital kerajaan ialah ianya sangat murah. Aku hari tu just kena bayar RM1 semasa pendaftaran. Aku tak pasti berapa kos jika ibu dan baby perlu berada dalam wad selama beberapa hari. Mungkin bawah RM50 sebab aku kena bedah cesar dan duduk dalam wad kelas 3 hospital kerajaan kosnya tak sampai RM200 pun. So kos rawatan fototerapi baby kuning sure lagi murah di hospital kerajaan.

Punca Jangkitan Kuman Dalam Usus Baby Kuning

Saya tahu banyak petua untuk hilangkan kuning atau jaundice pada bayi. Nak cuba petua merawat demam kuning tu semua?

Saya tak halang. Tapi fikirkan risikonya yang boleh memberikan kesan buruk kepada bayi anda.

Semua perkara ini berlaku semasa bayi saya kena jaundice.

  • Doktor klinik masukkan jari bersarung tangan getah yang tidak dinyahkuman dalam mulut baby bertujuan untuk hentikan tangisan baby semasa diambil darah
  • Doktor klinik berikan baby minum air dari penapis air melalui picagari
  • Suami berikan baby minum air mineral seperti dinasihatkan doktor klinik swasta
  • Suami berikan baby minum susu kambing fresh melalui botol susu sebab mengikut petua orang tua bagi hilangkan kuning baby

Saya pula first time mom yang sedang lemah dan kesakitan. Hanya mengikut sahaja apa tanpa membantah. Akibatnya anak yang jadi mangsa.

Kos Rawatan Lampu Fototerapi Hospital Swasta

Anak saya kena demam kuning tinggi dan jangkitan kuman dalam usus, jadi kena masud wad NICU KPJ Selangor Medical Centre selama 11 hari. Bayi jaundice kena buat rawatan DOUBLE PHOTOTHERAPY sebab kuning dah teruk + kena jangkitan kuman dalam usus.

Saya tak pasti kos rawatan fototerapi hospital KPJ berapa kena untuk sehari. Tapi kami kena caj RM7,000 lebih bagi rawatan bayi semasa dalam NICU selama 11 hari tu. Insurans pula tak cover penyakit kuning bayi baru lahir. Terduduk kami nak membayarnya.

Tapi itu lah kos yang kami kena bayar disebabkan mengikut petua-petua yang kononnya boleh turunkan kuning bayi jaundice. Nyawa anak jadi taruhan. Poket pulak berlubang besar!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.